La Paeria - Ajuntament de Lleida
Esteu aquí: Inici Europa Jove

Europa Jove

La Unió Europea ofereix un ampli ventall de possibilitats i oportunitats per als joves. En aquest apartat trobareu diferents informacions d’interès, des de referències a programes per estudiar i formar-se a la Unió Europea, el Servei Voluntari Europeu, possibilitats de fer pràctiques professionals en un altre país europeu, recursos educatius sobre Europa i informacions pràctiques com el currículum Europass o com fer una homologació de títols entre països.

  1. SERVEIS D’INFORMACIÓ PER A JOVES
  2. PROGRAMES PER ESTUDIAR I FORMAR-SE A LA UNIÓ EUROPEA
  3. GARANTIA JUVENIL
  4. PRÀCTIQUES PROFESSIONALS EN EMPRESES EUROPEES O EN INSTITUCIONS DE LA UE
  5. RECURSOS EDUCATIUS SOBRE EUROPA
  6. JOCS I PASSATEMPS SOBRE LA UE
  7. EUROPASS
  8. HOMOLOGACIÓ DE TÍTOLS
  9. INICIATIVA JOVENTUT EN MOVIMENT
  10. COS EUROPEU DE SOLIDARITAT

 

1. SERVEIS D’INFORMACIÓ PER A JOVES

La Unió Europea ofereix oportunitats per estudiar i perfeccionar els coneixements tant lingüístics com acadèmics en un altre país de la UE. A continuació trobareu un seguit de pàgines web i serveis d’informació per a joves on consultar oportunitats d’aprenentatge, formació i programes europeus per a joves.

Eurodesk
Servei d’informació sobre programes i iniciatives europees en els camps de l’educació, formació i joventut.

Eurodesk està format per una xarxa de centres informatius al territori, que proporcionen als joves informació sobre treballar, estudiar, formar-se a Europa; viatjar i allotjament; programes i iniciatives europees; recerca de contactes per participar en projectes europeus com a entitat o en un voluntariat europeu com a jove.

Podeu consultar les oficines Eurodesk que hi ha a Catalunya en aquest enllaç

Portal Europeu de la Joventut
Pàgina web que recull enllaços a informació d’interès per als joves, com estudiar, treballar, fer programes de voluntariat i intercanvis a Europa, viatjar i altres portals d’informació per a joves de diferents països.

Iniciativa DiscoverEU

DiscoverEU és una iniciativa de la UE que ofereix als joves de 18 anys l'oportunitat de conèixer Europa a través d’un viatge amb el passi Interrail. Regularment s'obren períodes de presentació de sol·licituds per als joves que hi vulguin participar.

Euroguidance
Servei que ofereix informació sobre programes per estudiar en un altre país de la UE, des de formació professional, educació secundària o màsters.

Euroguidance centre Spain

C/Los Madrazo, 17, 4ª pl.
4a Planta
28071 Madrid
Tel: 91 701 86 25
todofp@mecd..es

NARIC

Xarxa que ofereix informació sobre com homologar un títol universitari per estudiar en qualsevol país de la UE i com obtenir un reconeixement professional de títols per treballar en un altre estat membre de la UE.

Contacte NARIC España:

Ministerio de Educación. SG de Títulos y Reconocimiento de Cualificaciones.
Paseo del Prado, 28 - 28014 Madrid.
Despatx 320
Tel: 00 34 91 506 55 93.
E-mail: naric@mecd.es
pàgina web Naric Espanya

STUDY IN EUROPE
Web amb informació sobre l'educació superior a Europa: cursos, programes, beques.

2. PROGRAMES PER ESTUDIAR I FORMAR-SE A LA UNIÓ EUROPEA

Les iniciatives europees en l’àmbit de l’educació, formació, joventut i esport es recullen al programa Erasmus+

Erasmus + té com a objectiu millorar les qualificacions i l’ocupació dels joves i modernitzar la seva educació, formació i treball. El programa durarà set anys i tindrà un pressupost de 14.700 milions d’euros. El programa té previst oferir oportunitats d’estudiar, formar-se, adquirir experiència laboral i realitzar activitats de voluntariat a l’estranger a més de quatre milions d’europeus.

Erasmus + finançarà associacions transnacionals entre institucions i organitzacions educatives, de formació i juvenils, destinades a fomentar la cooperació i tendir ponts entre el món de l’educació i el laboral per superar les mancances de qualificacions a què s’enfronta Europa.

També donarà suport als esforços nacionals per modernitzar els sistemes d’educació, formació i joventut. En l’àmbit de l’esport, es donarà suport als projectes de base i a la solució de problemes transfronterers com la compra de partits, el dopatge o la violència i el racisme.

Més informació: web del programa Erasmus+

Agència Nacional espanyola del programa Eramus +

Accions claus del programa Erasmus+:

1. Mobilitat de les persones per motius d'aprenentatge (KA1)

A. Mobilitat d’estudiants (universitaris, d’FP, adults) i de joves treballadors, així com de mestres, professors i treballadors de l’àmbit de la joventut: facilitarà oportunitats perquè els estudiants, becaris, joves i voluntaris, així com els professors universitaris o d’altres nivells, formadors, treballadors en l’àmbit de la joventut, personal d’institucions educatives i organitzacions de la societat civil emprenguin una experiència d’aprenentatge o professional en un altre país. Aquí s'inclouen els intercanvis juvenils, el Servei Voluntari Europeu i la mobilitat dels treballadors en l'àmbit de la joventut.

Les sol·licituds per participar al programa s’han de realitzar a través de l’oficina internacional de la facultat o escola on l’estudiant estigui cursant els seus estudis (no es sol·licita directament a la UE). Cada entitat estableix una sèrie de convenis amb d’altres entitats i realitza el procés de selecció.

B. Graus de màster conjunts (Joint Master Degrees): programes d’estudis internacionals integrats d’alt nivell, impartits per consorcis d’institucions d’educació superior de diferents països que concedeixen beques completes als millors estudiants de màster.

C. Garantia de préstecs per a estudiants de màster: els estudiants d’educació superior que vulguin realitzar un programa d’estudis de màster complert a l’estranger poden sol·licitar un préstec. El mecanisme de garanties de préstec per a estudiants es crearà en col·laboració entre la Comissió Europea i el Fons Europeu d’Inversions, amb la participació de bancs i entitats habituals que oferiran un interès baix, fins i tot inferior al prestat normalment.

La quantitat del préstec serà de fins a 12.000 € per a màsters d’un any, i fins a 18.000 € per a màsters de dos anys. L’estudiant ha de presentar la sol·licitud directament al banc o entitat que participi al programa.

2 Cooperació per a la innovació i l’intercanvi de bones pràctiques (KA2)

3.  Suport a les reformes polítiques (KA3)

Més informació: Guia del programa Erasmus+

SEPIE
Servicio Español para la Internacionalización de la Educación: Agència Nacional per a la gestió, difusió i promoció del nou programa Erasmus+ en l’àmbit de l’educació i la formació (2014-2020) i del programa Aprenentatge Permanent 2007-2013.

C/ General Oraa, 55
28006 Madrid
Tel : (+34) 91 550 67 18
E-mail : sepie@sepie.es

Cos europeu de solidaritat

Programa europeu que dóna l'oportunitat de realitzar un projecte de voluntariat, en un altre país amb una estada de fins a 1 any i amb les despeses cobertes de: viatge internacional, allotjament, manutenció, diners de butxaca, assegurança, formació lingüística... entre altres.

Per participar-hi cal tenir entre 18 i 30 anys, residència legal a Espanya i tenir ganes de col·laborar en un projecte solidari.

En el cas de Lleida, us podeu adreçar a LleidaJove de l’Ajuntament de Lleida, que actua com a entitat d’enviament per als joves lleidatans que vulguin realitzar un voluntariat. Contacte:

Centre de Recursos Juvenils de Lleida
c/ La Palma, 6-10. 25002 Lleida
Tel. 973 700 666 /

Més informació a Lleidajove

GARANTIA JUVENIL

La Garantia Juvenil és un programa europeu per reduir l’atur juvenil. L'objectiu és garantir que els joves menors de 30 anys puguin rebre una oferta d'ocupació, d'educació contínua o un període de pràctiques després d'acabar l'educació formal o quedar aturats.

Els beneficiaris de la Garantia Juvenil són els joves menors de 30 anys, que ni estudien, ni treballen, ni reben formació, ja que constitueixen un dels grups de població amb més dificultats d'accés a l'ocupació en aquest moment.

La Generalitat de Catalunya ha creat el següent web amb informació detallada del programa Garantia Juvenil.

4. PRÀCTIQUES PROFESSIONALS EN EMPRESES EUROPEES O EN INSTITUCIONS DE LA UE

Un programa de pràctiques laborals a l’estranger permet l’aplicació dels coneixements adquirits durant el procés formatiu en un entorn laboral d’un altre país, així com l’adquisició de noves competències tècniques, socials i idiomàtiques.

En l'apartat "PRÀCTIQUES LABORALS" de la Guia de treball i pràctiques a l’estranger trobareu un ampli ventall de programes de pràctiques remunerades en empreses o institucions a Europa.

En aquesta Guia de treball i pràctiques a l’estranger trobareu també totes les iniciatives d’institucions i organismes pertanyents a l’estructura institucional de la Unió Europea que ofereixen períodes de pràctiques remunerades.

5. RECURSOS EDUCATIUS SOBRE EUROPA

6. JOCS I PASSATEMPS SOBRE LA UE

Learning corner de la UE: Zona infantil amb jocs: jocs i recursos sobre la UE i Europa agrupats segons franjes d'edat.

7. EUROPASS

Per facilitar la recerca de feina a Europa o participar en un programa formatiu o educatiu en un altre país europeu, la Comissió Europea va crear la iniciativa EUROPASS. EUROPASS és un expedient personal i coordinat de 5 documents, que es poden utilitzar per presentar de manera clara i senzilla les titulacions i certificacions adquirides al llarg de la vida a tot Europa (UE, Àrea Econòmica de Lliure Comerç, EEE i països candidats), amb l’objectiu de buscar treball o sol•licitar l’admissió en un programa educatiu o formatiu.

Els cinc documents són:

  1. El CV Europass: és un model de CV validat per 31 països europeus que permet presentar les capacitats personals i qualificacions professionals de manera senzilla i comprensible per tota Europa (UE, AELC/EEE i països candidats)
  2. El Passaport de Llengües Europass, que pot elaborar el mateix interessat
  3. El suplement Europass al Títol de Tècnic o al Certificat de Professionalitat
  4. El Suplement Europass al Títol Superior
  5. El document de Mobilitat Europass

Tota la informació relativa a Europass la podeu trobar a: Web Europass

Contacte Europass a Espanya:
SEPIE- Servicio Español para la Internacionalización de la Educación

8. HOMOLOGACIÓ DE TÍTOLS

Les titulacions obtingudes en un estat membre de la UE han de ser reconegudes, a vegades, en un altre estat membre per tal de poder exercir una activitat professional, d’acord amb el que estableix la Directiva 2005/36 CE.

La xarxa NARIC (Centres nacionals d’informació sobre reconeixement acadèmic), té l’objectiu de millorar el reconeixement acadèmic de títols i períodes d’estudis entre diferents països. Està formada per centres nacionals dels països de la UE, l’EEE i els països associats.

El centre NARIC Espanya ofereix informació sobre els processos d’homologació i reconeixement professional a Espanya i a altres països de la UE, però no tramita ni resol aquests procediments, ja que els sistemes d’homologació són diferents a cada país de la Unió.

Contacte NARIC España:

Ministerio de Educación. SG de Títulos y Reconocimiento de Cualificaciones.
Paseo del Prado, 28 - 28014 Madrid.
Despatx 320
Tel: 00 34 91 506 55 93.
E-mail: naric@mecd.es
Web NARIC- España


Segueix-nos al Facebook Facebook d'Europe Direct Lleida Twitter d'Europe Direct Lleida Instagram d'Europe Direct Lleida
Eleccions europees 2024 Next Generation Lleida Guia de pràctiques i treball a l'estranger Ofertes de treball a Europa - Xarxa Eures Ofertes de treball en institucions europees Europa a l'Abast Zona de aprendizaje Presidència belga del Consell de la UE Solidaritat de la UE amb Ucraïna Prioritats Comissió Europea 2019-2024 Inno4Agro

Europe Direct Lleida • C/Major, 31 • 25007 Lleida • Telèfon 973 700 675
europedirectlleida@paeria.cathttps://europedirect.paeria.cat/