Estudiar a la Unió Europea

Tant si vols estudiar, formar-te o fer un voluntariat, hi ha diversos programes de la UE que poden ajudar-te a millorar la teva educació, capacitats i desenvolupament personal a molts països de la UE.

PROGRAMA ERASMUS PLUS

Fa trenta-cinc anys que la UE finança el programa Erasmus, que ha permès a més de tres milions d'estudiants europeus fer una part dels seus estudis en una altra institució d'educació superior o amb una organització en un altre país d'Europa. Gràcies a Erasmus+, qualsevol persona, ja sigui estudiant, membre del personal docent o no docent, té la possibilitat de participar al programa.

Erasmus+ ofereix oportunitats a:

  • Estudiants d'Educació Superior i Formació Professional que vulguin estudiar, formar-se o obtenir experiència laboral a l'estranger (incloent-hi mobilitats des de i cap a Europa a l'àmbit de l'Educació Superior)
  • Estudiants d'educació secundària que vulguin fer un període d'estudis a l'estranger.
  • Professorat, formadors, personal d'administració que vulguin ensenyar, formar-se i assolir noves perspectives professionals a l'estranger, o compartir la seva experiència (incloent-hi mobilitats des de i cap a Europa a l'àmbit de l'Educació Superior)
  • Organitzacions o institucions en els àmbits de l'educació i la formació que vulguin cooperar i intercanviar bones pràctiques per innovar i modernitzar-se.
  • Empreses i institucions d'educació superior per col·laborar i reforçar el potencial empresarial, tant de personal com d'estudiants, així com per ajudar les organitzacions a millorar la resposta a les necessitats del mercat laboral.
  • Organitzacions o institucions en els àmbits de l’educació i la formació, amb l’objectiu de contribuir a la reforma de polítiques en aquests àmbits.

Si ets estudiant o acabes d'acabar els teus estudis i estàs interessat a participar al programa Erasmus+, t'has de dirigir a la teva organització, institució o centre educatiu, ja que són ells els que poden sol·licitar fons a través d'una convocatòria anual de propostes. Erasmus+ no contempla la sol·licitud individual de persones físiques.

A Espanya el punt de contacte nacional del programa Erasmus plus és el SEPIE (Servicio Español para la Internacionalización de la Educación) (https://sepie.es/)

ESTUDIAR A EUROPA

L'organització i la gestió dels sistemes d'educació i formació a la Unió Europea va a càrrec dels Estats membres, però la Comissió Europea té la tasca de donar suport i complementar les seves capacitats i donar suport als Estats membres. Per això, ha desenvolupat el projecte “Estudiar a Europa” mostrar allò que l'educació superior a Europa pot oferir als estudiants de tot el món.

Estudiar a Europa

Ofereix informació sobre oportunitats d'estudi a 33 països europeus. Aquests països participen plenament a Erasmus+, el programa de la UE que dona suport als estudiants de la UE i dels països socis de tot el món per estudiar a Europa.

ESTUDIS UNIVERSITARIS EN ALTRES PAÏSOS

Informació i enllaços d’interès per si estàs pensant en anar a estudiar en una universitat d’un altre país de la UE.

SISTEMES D’ESTUDIS ALS PAÏSOS D’EUROPA

El web EUROPASS ofereix informació sobre els sistemes educatius a 30 països d’Europa

OPORTUNITATS DE BEQUES PER ESTUDIAR PER PAÏSOS

Cercador d’ajuts i beques per estudiar a Europa

EURODESK

Aquesta xarxa ofereix informació sobre programes, iniciatives europees i beques per a joves.

RECONEIXEMENT I HOMOLOGACIÓ DE TÍTOLS

El centre NARIC Espanya, pertanyent a la xarxa internacional de centres d'informació per al reconeixement de qualificacions acadèmiques i professionals, ofereix informació sobre els processos d'homologació, equivalència i reconeixement professional a Espanya i altres països, en l'àmbit de l'Educació Superior.

Cal tenir en compte que el reconeixement de títols acadèmics no és automàtic a la UE.

Més informació: Tu Europa – viure i treballar

PORTAL EUROPEU DE LA JOVENTUT

El Portal de la Joventut és la font d'informació principal per a totes les iniciatives de la UE sobre aprenentatge, treball i voluntariat. També trobareu consells de viatge, informació sobre intercanvis escolars i altres iniciatives de la UE, com el Diàleg de la UE amb la Joventut i el Cos Europeu de Solidaritat.

FER UN VOLUNTARIAT: COS EUROPEU DE SOLIDARITAT

Iniciativa de la UE que ofereix als joves d’entre 18 i 30 anys l’oportunitat d’adquirir experiència per desenvolupar les seves competències i aportar la seva contribució a la societat, com a voluntaris o col·laborant en projectes en el seu propi país o en un altre.

El Cos Europeu de Solidaritat (CES) finança les despeses de viatge, el suport organitzatiu (allotjament i manutenció, suport als participants i costos de gestió), diners de butxaca, el suport lingüístic, el suport d’inclusió, l’assegurança i altres.

Les persones que vulguin fer un voluntariat amb el CES s’han d’inscriure en el Portal del programa

DISCOVER EU

És una iniciativa que ofereix als joves de 18 anys l'oportunitat de viatjar per Europa i descobrir-ne els països, viatjant en tren. Cada any, la Unió Europea concedeix als joves seleccionats un abonament de viatge. Per participar-hi cal omplir un qüestionari.

CV EUROPEU – EUROPASS

Amb el generador de currículums d’EUROPASS es pot crear un CV online per presentar després a candidatures de treball, educació, formació o voluntariat a Europa.